čtvrtek 4. května 2017

O svém záznamu v registru dlužníků nemusíte vědět

Staráte se, aby se vám nehromadily dluhy i když je dnes snadné do problémů sklouznout. Dáváte si pozor na podvodníky, lákavé "výhry" a další léčky. Pokus si vezmete úvěr, důkladně si překontrolujete, že splátky skutečně z vašeho účtu odešly a že odešly včas. Jste si jisti, že máte čistý štít. 
Nebezpečí číhá i tam, kde byste ho nečekali. Může se stát, že uklouzli jiní. Některé z vašich dětí, které se stydělo říci si o pomoc. Rodiče, pro něž je džungle dnešní ekonomiky a digitální komunikace matoucí a nebezpečná. Zdědit dluhy není neobvyklé. Neopatrný nebo i mstivý partner. Zneužití vašich citlivých údajů, kreditní karty, ztracených dokladů. Ručení kamarádům, kteří selžou. Způsobů, jak se dostat do rejstříku dlužníků je celá řada.


I když nepochybujete, že nikde nemáte dluhy, není nad to mít absolutní jistotu. Alespoň jednou do roka se o tom přesvědčte.



Jak si ověřit, že nejste v registrech dlužníků


Způsobů ověření, zda někde nedlužíte, je hodně. Bohužel všechny nejsou tak spolehlivé, jak se na první pohled tváří. Například CERD (Centrální registr dlužníků České republiky) vypadá důvěryhodně, ale celá řada finančních ústavů mu neposkytuje potřebná data. Za své peníze se tak můžete dozvědět jen to, co lze zjistit i jinde zdarma.

Užitečné informace najdete v Insolvenčním rejstříku podle svého rodného čísla nebo IČ. Zjistíte zde i to, jak je spolehlivý a finančně bezproblémový obchodní partner, kterého ještě neznáte.

Na Okresním soudu v místě vašeho trvalého bydliště vám po předchozí domluvě zdarma připraví k nahlédnutí veškeré spisy vedené na vaši osobu. Případné vyhotovení kopií je však zpoplatněno.

Můžete se zdarma zaregistrovat na Centrální evidenci exekucí a za 60 Kč pak podat dotaz na jednu fyzickou či právnickou osobu. Před podáním dotazu si nejdříve dobijte kredit pro tuto službu.

V registru Solus se můžete ocitnout již po neuhrazení tří po sobě jdoucích splátek u některého z 55 věřitelů z řad telefonních operátorů, dodavatelů energií, bank či poskytovatelů půjček a úvěrů. O výpis můžete požádat několika způsoby uvedenými na příslušných webových stránkách.

Můžete rovněž využít placených služeb, například Nebankovní registr či Bankovní registr, nebo hlídacího psa Hlídám si, kolik mám na portálu kolikmam.cz. U těchto služby počítejte s požadavkem vaší registrace z důvodu  ochrany osobních údajů.


Nejlepší je prevence



Samozřejmě nejlepší je dluhům předcházet. Vaši jistotu a bezpečnost zvýší dodržování několika jednoduchých pravidel: 

- evidujte si a pečlivě sledujte stav všech svých půjček, dobré je zapsat si i to, co jste domluvili telefonicky (i tak je možné smlouvu sjednat)


- nikdy si nepůjčujte bez vědomí svého partnera, ani v případě nižší částky. Stane-li se vám, že nemáte na zaplacení splátky, spojte se co nejdříve s věřitelem a domluvte si odklad.

- když se přestěhujete, změníte své telefonní číslo nebo mailovou adresu, nezapomeňte změnu nahlásit všem věřitelům. Budou-li vám složenky chodit na starou adresu, problém je na světě raz dva. Nedělejte mrtvého brouka a vyzvedávejte si poštu. Desátý den po uložení na poště se obsílky považují za doručené.